tisdag 5 oktober 2010

Infraröd bastu


Vi har en infraröd bastu i vårt hus. Trodde det var en vanlig bastu tills igår när jag testade den och såg att det ju var en infraröd rackare. Lisa och Kristoffer hade testat sådan i Hbg när hon var där sist och Lisa har lobbat för dem, jag prövade som sagt igår och svettades som en liten griseknoe. Detta finns att läsa om just infraröd bastu (som vanligt är det inte tjejen i filmen (bloggen) som skrivit brevet (texten). Den är snodd från internet dvs). Och man ska väl kanske inte tro på ALLT men visst låter det väl bra?!

Varför Infraröd bastu?
I en traditionell bastu värms kroppen upp av den varma omgivande luften, temperaturen är ofta 80 - 120 grader. Detta i sin tur gör att många har svårt att vistas i en bastu, som t.ex. äldre personer, personer med hjärtproblem mm.
Energiåtgången för att värma en traditionell bastu är betydligt högre än att värma en infraröd bastu. Och av energiåtgången i traditionell bastu åtgår 80% att värma bastun och kroppen åtnjuter ca. 20%, medan i en Infrarödbastu gäller det omvända förhållandet.

Infraröd bastu ( nedan kallad Ir ).
Först, vad är infraröd värme? Infraröd värme är en långvågig värme, kan liknas med solens strålar, skall dock inte förväxlas med skadliga uv-strålar. Ir-värmen hettar upp alla föremål som den exponeras för, utan att använda luften för att transportera värmen. Ir- värme används idag både i medicinskt bruk och privat, främst då för sin helande effekt. Den ir-värme som används i våra ir-bastun är av en typ med låg energi, så kallade c-vågor.

En Ir-bastu är vad man kan kalla en lågtemperatur bastu som ger samma värmekänsla som den vi får av att vistas ute i solen. Detta på grund av den uppvärmnings-teknik som används i en ir-bastu. Den värms upp med keramiska plattor eller karbon fiber. Värmen i en ir-bastu är mellan 40 - 60 grader, vilket i sin tur gör att personer som på grund av hälsoskäl eller annat inte trivs i alltför höga temperaturer, känner sig komfortabla i en ir-bastu. Ir-tekniken gör att värme tränger djupare in i huden ( upp till 4-5 cm ) medan traditionell bastu endast värmer huden och tränger in ca. 1-2 mm.

Detta i sin tur ger positiva effekter såsom:

  • Förbränner ca 600 - 800 kalorier per 30 min.
  • Förbättrar blodcirkulationen.
  • Stärker hjärtverksamheten.
  • Lindrar smärtor i muskler och leder.
  • Reducerar celluliter.
  • Ökar immunförsvaret.
  • Ger fräschare hud.
  • Avslappnande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar